Coachen van leerkrachten met paarden

Voor het leren van een aantal leerkrachtvaardigheden zet ik in overleg met jou een paard in.

Voorbeelden van leerkrachtvaardigheden die je kunt versterken met deze trainingen:

  • communicatie stijl in de groep
  • non-verbale communicatie
  • houding-, mimiek- en stemgebruik
  • leiding geven aan je groep
  • je overwicht op je groep
  • je zelfvertrouwen als leerkracht
  • balans vinden tussen emotioneel en rationeel reageren

Waarom werken met paarden?
Paarden en pony’s zijn hele goede spiegels. Ze laten je direct zien hoe je over komt op hen. Net als een groep kinderen. De groep laat je direct zien hoe je de groep leidt en met welke kracht/ overtuiging je dit doet.

Paarden reageren ook heel zuiver. Zij leven in het nu. Ze denken niet na, of en hoe ze gaan reageren. Ze reageren gewoon meteen, zonder oordeel. En zonder na te denken of ze gisteren of net, het wel zo prettig vonden met jou. Hierdoor kun je heel goed met paarden oefenen en experimenteren wat wel en niet werkt voor jou. En wat werkt, vertalen we naar een aanpak in de klas, die past bij jou èn je groep.

Werkwijze
Veel leerkrachten hebben nog nooit iets met paarden of pony’s gedaan. Voordeel daarvan is, dat het ook nog nooit is misgegaan. Leerkrachten kunnen dus zonder nare ervaringen uit het verleden gaan oefenen met paarden.

Uiteraard beginnen we met een intakegesprek. We bekijken wat het probleem is en gaan op zoek naar de te oefenen vaardigheid. Bij voorkeur kom ik eerst observeren om een beeld te krijgen van jou als leerkracht in de groep, dit kan met of zonder video opname.

Vervolgens gaan we de vaardigheid eerst oefenen in paardentaal- dus de taal waarin paarden met elkaar communiceren. Ik leer je in paardentaal het paard  opdrachten te geven. Ik gebruik hiervoor de spelletjes van de Parelli methode,  “Seven games” en variaties hierop. De essentie hiervan is dat je met hele kleine/ fijne aanwijzingen voor het paard begint en alleen de aanwijzingen groter maakt, als je ziet dat het paard niet reageert. En direct weer terug gaat naar kleine aanwijzingen, zodra het paard luistert.

Eerst leg ik uit en doe ik voor. Je oefent vanaf  de grond en hebt het paard vast aan een halster met lange lijn. Na elke sessie bespreken we na wat er is geoefend en kijken we hoe het geleerde in de klas is toe te passen.

In de klas ga de je toepassen wat je hebt ontdekt door het werken met paarden. We sluiten het begeleidingstraject af met een observatie in de groep, dit kan met of zonder video opname.

Kosten
De kosten zijn afhankelijk van duur van het begeleidingstraject. Intakegesprek is gratis. Richtprijs voor de coaching €50,= per uur.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op voor meer informatie en/of een gratis intakegesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven