Trailerlaadtraining

Wil jij ook graag dat je je paard alléén en zonder stress en zonder dwang kunt laden?
En dat je paard ook tijdens de reis ontspannen in de trailer of op de vrachtwagen staat?

Dan kan ik je helpen!

Wat doe ik?
Ik leer je hoe je jouw paard kunt leren dat de trailer een fijne en veilige plek is.
Ik leer je hoe je je paard kunt laden, zodat het alleen de trailer oploopt en jij dus zelf de stang achter het paard kunt doen. Zonder dwang en zonder stress.

Hoe doe ik dat?
Om te beginnen start ik met het aanleren van een aantal basis technieken.
Je leert:
–       Stress  en ontspanning herkennen
–       Wanneer je moet doorzetten en wanneer je het paard bedenktijd moet geven
–       Je paard op het juiste moment te belonen/ gerust te stellen
–       Je paard met een lange lijn vanaf de grond te sturen en drijven
–       Van een afstand de bewegingsrichting van je paard te bepalen, door je paard voor – en achteruit te laten gaan, te laten halthouden en de voorhand en of achterhand te verplaatsen en daarmee de looprichting te kunnen bijsturen

De essentie van deze wijze van trailerladen
Je paard leert dat het in de trailer veilig is en met rust wordt gelaten en dat het buiten de trailer aan het werk gezet wordt.
Voor elk paard is dat de ultieme beloning: met rust gelaten worden en zelf kunnen beslissen wat het doet. Dit geldt echt voor elk paard, ongeacht zijn karakter en de band die je hebt met het paard.

Werkt deze manier van trailerladen ook voor mijn gestresste of getraumatiseerde paard?
Ja.
Er zijn al veel paarden geholpen om over hun angst voor te trailer te komen. Het is geen supersnelle oplossing, Dus niet in vijf minuten…..
Maar…. als je bereid bent om er een paar trainingsuren in te stoppen, dan heb je er de rest van je (paarden)leven profijt van. Dat klinkt als een flinke tijdsinvestering, dat weet ik.
Maar ga eens rekenen hoeveel tijd je nu kwijt bent, per week, per maand, per jaar, doordat je paard niet direct de trailer in loopt?
Of wat je nu niet meer met je paard doet, omdat het niet de trailer op wil? Mooie ritten maken, wedstrijden rijden?
En hoe moet het dan als je paard onverhoopt ineens met spoed naar de dierenkliniek moet?
Dan is een investering van een paar uur ineens niet meer zoveel, toch?

En als het nu niet werkt?
Dan krijg je je geld terug.

Het verhaal van Macho
Macho was mijn eigen paard. Hij had zoveel stress in de trailer en was zo moeilijk te laden dat ik het had opgegeven. Dus geen wedstrijden en geen mooie ritten meer.
Het laden duurde vaak langer dan een uur en het moest zeker met vier mensen en twee longeerlijnen gebeuren. Thuis ging het vaak nog wel vlot, maar op vreemd terrein was het drama. En tijdens het reizen stond hij continu te schoppen, hinniken en gillen en hij kwam er altijd drijfnat en bloednerveus af.
Gelukkig stond hij op een prachtige plek met een binnen- en buitenbak én bos direct bij stal. Dus het voelde niet alsof ik veel moest opgeven.
Maar toen kwamen de interessante clinics en de instructeursopleiding  Rechtrichten op mijn pad en je raadt het al: Macho moest mee. Maar ik wilde alleen als het voor hem geen stress opleverde. Daar kwam bij dat een stalgenootje van mij zei: “En als Macho nu naar de kliniek moet?”
Dat samen gaf mij de aanleiding te gaan zoeken naar een alternatief. Ik had een aantal jaren geleden al een trailerlaadtraining met hem gevolgd, echter zonder goed blijvend resultaat.

In mijn zoektocht kwam ik bij  een online trailerlaadcursus. Hier ben ik mee aan het oefenen gegaan en tot mijn vreugde werkte dit ook bij Macho! Na een paar sessies liep hij er zelf in en bleef erin, totdat ik hem eruit vroeg.
De achterstang, dat was nog een ingewikkelde tweede puzzel. Macho begon namelijk altijd meteen de duwen, zodra de klep openging. Dit leverde gevaarlijke situaties op. Dus dat moest ook opgelost.
Ook dat is gelukt, hij heeft ook geleerd dat duwen geen effect heeft. En dat hij alleen de trailer uit mag als hij naar voren gaat staan, zodat ik de stang kan verwijderen.

Sindsdien heb ik al vele paarden en hun baasjes geholpen om weer veilig en prettig te kunnen laden en reizen.

Is dit verhaal voor jou herkenbaar en wil je het opgelost? Neem dan contact met mij op! En laat mij je helpen.

2 gedachten over “Trailerlaadtraining”

  1. Anna Van Zalk

    Hai Carola,
    Ik kwam op jouw website terecht nadat ik hulp met trailer laden googelde 🙂 Ik ben blij dat ik je gevonden heb, jouw methode spreekt me aan!

    Onze situatie: mijn dochter heeft een hele leuke Welsh pony van 130cm, 7 jaar, ruin. We hebben hem sinds januari dit jaar en heel veel plezier van hem. Hij staat bij ons aan huis samen met onze twee andere pony’s. We wonen aan de rand van het bos en zijn daar dan ook veel te vinden op lange ritten. We mogen de baan bij Stal Mansour gebruiken, omdat we die zelf niet bij huis hebben. Van ons naar stal is het 40 minuten rustig stappen. Dit kan de pony makkelijk, 40 minuten heen, uur les, 40 minuten terug. Wat dat betreft een echte spierbundel. In het voorjaar met regenachtige dagen gingen we altijd met de trailer naar stal (10minuten rijden), echter kwam daar opeens een kink in de kabel. Van easy peasy hem alleen in 5 minuten op de trailer, is het nu een volledige weigering.

    Ik heb het even met rust gelaten en toen weer geprobeerd met veel rust. Hij zet ook met gemak twee benen op de klep, soms vier, maar meer word het niet. Het voelt als een impasse… het zou heel fijn zijn als er iemand kon helpen om hem weer net zo fijn op de trailer te krijgen als voorheen. Kan ik hierbij een beroep op jou doen? Wellicht heb je meer info en prijzen voor me.

    Hartelijk dank alvast en warme groet,
    Anna

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven