Wat is Rechtrichten?

Rechtrichten is een trainingsysteem wat erop gericht is om een paard zowel fysiek als mentaal, emotioneel en spiritueel in balans te brengen.  We trainen de paarden zo, zodat ze qua bespiering en soepelheid zo symmetrisch mogelijk worden. Zo worden de paarden soepel en krachtig in het lijf, vol zelfvertrouwen en gevoel van trots.

Rechtrichten heeft zijn oorsprong in de Academische rijkunst, een eeuwenoude studie over het trainen van paarden. Al lang geleden wist men dat elk paard van nature scheef/ asymmetrisch is en dat je daarmee rekening moet houden in de training van je paard.

Vanuit de traditie van het Natural Horsemanship hebben we geleerd hoe we, op grond van gewillige gehoorzaamheid, paarden met ons kunnen laten samenwerken. Ook hebben we geleerd dat elk paard een eigen karakter (Horsenality) heeft waarop je je training moet afstemmen.

Dit afstemmen hebben we nodig om je paard leergierig te laten zijn.  Bereidt wordt en blijft om met jou samen te werken, plezier te beleven aan het samenwerken met jou en te leren dat het op jou kan vertrouwen als je paard spanning of angst voelt. De training zal je paard zelfvertrouwen en trots geven, dit zul je terugzien in zijn lijf en uitstraling.

Met Rechtrichten werken we aan een combinatie verschillende dimensies:

– Fysieke balans van het paard- zo symmetrisch mogelijk trainen van kracht en soepelheid, zodat het paard in rijkunstige balans komt.
– Mentale balans van het paard- een balans vinden tussen denken/ leren en intuitie/emoties
– Fysieke balans van de ruiter- ruiterfitheid, handig worden met handen, benen en romp, leren timen van de hulpen, leren in balans de beweging van het paard te volgen en te leiden
– Mentale balans van de ruiter- balans vinden in denken/ analyseren/leren en voelen/ controle over emoties als angst en boosheid
– Het emotioneel en spiritueel in balans brengen van paard en ruiter en hun relatie-Het paard accepteert gewillig het leiderschap van de ruiter. De ruiter durft daarnaast ook het paard ruimte te geven voor initiatieven. Het vinden van een fijne samenwerking, die plezier, zelfvertrouwen en trots oplevert voor ruiter en paard.

Kortom: Dit trainingsysteem slaat de brug tussen het dresuurmatig trainen en Natural Horsemanship.

Wil je meer lezen?  www.paardenbegrijpen.nl 

1 gedachte over “Wat is Rechtrichten?”

  1. Pingback: 20 & 21 februari 2016 Clinic Rechtrichten- Arnhem | Carola Beekman

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven